Monday, 19 March 2012

Sempurnakan Agamamu..


Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah & Maha Penyayang...

Firman Allah SWT yg bermaksud,
“...Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu….”
(Al-Maidah:3)

Sesungguhnya Allah telah menciptakan agama yang sangat sempurna dan sesuai dengan fitrah manusia yakni Islam. Hakikatnya, Islam bukanlah semata-mata agama tetapi ia adalah satu cara hidup (the way of life).
Berbicara mengenai kesempurnaan Islam, sebenarnya jika kita lihat Islam melengkapi seluruh aspek kehidupan. Islam tidak membiarkan manusia hidup tanpa petunjuk sama ada dari sudut keagamaan (akhirat) atau keduniaan, moral atau pendidikan,  lahiriah atau batiniah, individu atau jemaah, dan bahkan dari sudut ekonomi atau politik.


Islam juga sesuai sepanjang masa atau dengan kata lain “Dulu, Kini,& Selamanya”...Cuma tinggal kita sahaja yang ingin mengambil Islam sebagai cara hidup atau tidak. Allah SWT juga telah berfirman dalam Al-Quran yang maksudnya:
“Dan sesungguhnya Kami telah mengutus dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): “Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah Taghut”..
 (An-Nahl:36)

Selain tiada batas masa, Islam juga untuk semua manusia tidak kira bangsa (Melayu,Arab,Cina,India& lain-lain), generasi, tempat, bahkan tidak kira apa taraf hidup seseorang itu. Sebagaimana Firman-Nya:
“Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam.”
 (Al-Anbiyaa’:107),

 Jelas sekali Islam itu cukup lengkap dan sempurna buat kita selaku hamba-Nya yang perlukan petunjuk dalam melayari bahtera kehidupan ini. Cuma 1 sahaja persoalan buat diri dan sahabat-sahabat sekalian, “Sempurnakah Islam kita?” ...Wallahua’lam.

Daripada Abu Hurairah ra. berkata, bahawa Nabi SAW bersabda yg bermaksud,
“Sebahagian daripada tanda baiknya (kualiti) keislaman seseorang ialah meninggalkan sesuatu yg tidak bermanfaat baginya.”
(Riwayat At-Tirmizi, Ibn Majah, Ahmad dan al-Baihaqi)

~pena mujahid91~   

No comments:

Most Read Posts

Followers

Follow by Email

Aurat Oh Aurat!!

Aurat Oh Aurat!!