Saturday, 9 June 2012

Taubat Sang Tentera..


Bismillahirrahmanirrahim...


"Dan berilah peringatan, maka sesungguhnya peringatan itu berguna bagi orang-orang yang beriman."
(Ad-Dzariyat: Ayat 55)


Pada suatu hari, seorang alim bernama Syeikh Baqan sedang berada di tepi sungai. Tiba-tiba sebuah perahu yang memuatkan sekumpulan tentera lalu di sungai itu. Di dalam perahu tersebut terdapat banyak arak dan benda-benda terlarang lainnya. Syeikh yang berada di tebing sungai tahu akan barang-barang terlarang yang ada di dalam perahu itu dengan kasyafnya (ilmu firasat yang di berikan Allah kpd hambanya yang terpilih).


“Wahai pahlawan! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan naiklah kalian ke darat!” teriak Syeikh Baqan.


    Akan tetapi orang-orang yang ada di dalam perahu itu tidak memperdulikan seruan itu, bahkan menoleh pun tidak. Melihat kedegilan mereka, Syeikh Baqan berseru kepada sungai: “Wahai sungai yang tunduk kepada Allah! Berilah pembalasan terhadap orang-orang jahat itu.”


    Tiba-tiba air sungai bergelora menghempas perahu mereka sehingga hampir saja karam. Pada saat itu mereka memohon maaf kepada Syeikh Baqan dan menyatakan taubat mereka. Mereka benar-benar menyesal dan air sungai kembali tenang seperti sebelumnya sehingga mereka turun dengan selamat. Sejak itu, mereka sering berziarah ke rumah Syeikh Baqan.
#Pengajaran daripada kisah pendek ini adalah bertaubatlah kepada Allah sebelum datangnya bala Allah atas kemaksiatan yang kita lakukan kepada-Nya. Sesungguhnya, kemurkaan Allah tiada siapa yang tahu dan Dia berkuasa menurunkan azab ke atas hamba-hambaNya bila-bila masa sahaja. Justeru, apabila datang peringatan kepada kita, bersegeralah untuk bertaubat sebelum nyawa kita diambil Allah SWT. Sesungguhnya ajal maut tiada siapa yang tahu, maka bersedialah menghadapinya..


~mujahid91~

No comments:

Most Read Posts

Followers

Follow by Email

Aurat Oh Aurat!!

Aurat Oh Aurat!!